В Україні поки що утримують частину комунальних тарифів завдяки введеному мораторію. Втім, вічно це не триватиме.

У прогнозах Національного банку йдеться, що зростання тарифів на гарячу воду, опалення та газ може розпочатися досить скоро.

Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube

За час повномасштабної війни подорожчання жодного разу не стосувалося тарифів на опалення, гарячу воду та природний газ, адже вони захищені мораторієм. Згідно зі звітом НБУ, до кінця 2024 року ці послуги також не дорожчатимуть.

Втім, на 2025 рік регулятор дає оновлений прогноз, який обіцяє проблеми для гаманців громадян.

Популярні новини зараз

Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ

Мобілізованим оголосили важливе нововведення

Нові правила роздягнуть водіїв до нитки

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Показати ще

Вже з наступного року може початися поетапне приведення до ринкового рівня тарифів на газ, тепло та гарячу воду. Поступове подорожчання, за даними НБУ, буде спричинене складною ситуацією з енергетикою та високою інфляцією.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

"Складний стан в енергетиці та державному бюджеті, ймовірно, зумовить поступове коригування тарифів у наступних роках", - йдеться у повідомленні.

Втім, підвищення тарифів має і "другу сторону медалі". Нацбанк зазначає, що поетапний перехід на ринкові тарифи знизить тиск на державний бюджет та покращить ситуацію з його наповненням.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, платіжки із "сюрпризом": чому деякі українці можуть переплачувати за водопостачання.

Також наш портал інформував, деякі українські родини зможуть заощадити на комунальних послугах: кому дозволять платити менше.

Крім того, ми писали, приготування їжі обійдеться як вечеря в ресторані: українців готують до збільшення тарифу на блакитне паливо.