Медаль УБД – символ визнання для тих, хто активно захищав Україну від російських окупантів. Отримують її як кадрові військові, і добровольці, мають статус учасника бойових дій. Але що це за медаль і які привілеї вона приносить?

Ця медаль вручається ветеранам, які реально брали участь у бойових діях, захищаючи Батьківщину. Важливо, щоб ви мали статус учасника бойових дій, що можна отримати, якщо ви служили у військових підрозділах України або працювали в них.

Медаль УБД / фото: Герольдмайстер

Який вигляд має медаль?

Медаль УБД покрита позолотою та виготовлена ​​із спеціального сплаву. На ній красується напис "Учасник бойових дій". Носити її потрібно на грудях праворуч. Зовні вона виглядає солідно, відбиваючи важливість нагороди.

Які пільги дає медаль?

Наявність медалі надає доступ до низки пільг, прописаних у Законі України про статус ветеранів війни. Ось що можна очікувати:

Популярні новини зараз

ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах

Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити

Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще
  • Комунальні послуги: 75% знижка на плату за житло та комунальні послуги.
  • Житлові пільги: право на забезпечення житловою площею та першочергове виділення земельних ділянок під будівництво.
  • Медичні послуги: безкоштовні ліки, зубопротезування, санаторно-курортне лікування, щорічне медичне обстеження, першочергове обслуговування в медичних закладах та аптеках.
  • Проїзд: 75% знижка на паливо, безкоштовний проїзд міським транспортом, безкоштовні поїздки один раз на два роки залізницею, водним та повітряним транспортом, а також міжміським автобусам.

Військовий / фото: Freepik

Окрім цього, учасники бойових дій можуть скористатися позачерговим обслуговуванням у соціальних установах, отримати додаткову відпустку на 14 днів із збереженням зарплати, а також права на безкоштовну чи пільгову освіту та кредити на навчання. І навіть діти учасників бойових дій отримують свої пільги при здобутті освіти.

Нагадаємо, українським захисникам заплатять по 5000 гривень: на що дозволять витратити?

Раніше ми писали про те, чи потрібно жінкам встановлювати програму "Резерв+"?

Крім того, Знай.ua повідомляв, загубили чи пошкодили: як відновити посвідчення УБД?