Вже котрий місяць поспіль кількість випадків захворювання на коронавірус продовжує стрімко зростати. Якщо у вересні показники перетнули межу у 4 тисячі інфікованих за добу, а в перші 2 тижня жовтня "антирекордну" статистику фіксували вже чи не щодня – днями показник добової статистики виявлених хворих вже перевалила за 6400 осіб. Та, схоже, надкритичний стан подій і заяви експертів про гігантські масштаби "COVID-пожежі" ані президент, ані Уряд навіть не припускають перенесення Місцевих виборів-2020, що мають відбутися вже за тиждень. Навпаки ж, днями президент України заявив про додаткову "родзинку-опитування" в бюлетенях, які виборці отримають 25 жовтня на виборчих дільницях. А чимала кількість кандидатів перейшла до посиленого етапу "піар-актівіті" передвиборчої гонки, влаштовуючи масові гулянки для своїх потенційних виборців. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Кандидати - Місцеві вибори 2020, Вишгород - фото з Фейсбук

Піар важливіше за киян – дворові тет-а-тет та візити зараженого помічника Тищенка

Оприлюднені днями результати здійснених витрат із багатомільярдного Фонду боротьби з COVID-19, як, власне, і відверто аморальний його перерозподіл, шокували як представників медперсоналу та волонтерів "коронавірусної передової", так і тисячі звичайних українців.

53 % витрачених коштів пішло не на надважливу підтримку медичної сфери, а на будівництво та ремонт доріг. А з 37 звернень до Уряду щодо фінансування "базових" заходів та закупівель для боротьби із наслідками та поширенням вірусу, Кабмін задовільнив всього 12. В результаті Уряд проігнорував запити цілої низки обласних держадміністрацій: Чернівецької, Черкаської, Харківської, Полтавської та ін.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

Звісно, що такі "проколи" не можуть не вплинути на загальні рейтинги так званої "Зе-команди" загалом. А, як підкреслюють експерти, однією з основних причин категоричного небажання "верхівки" перенести день проведення Місцевих виборів-2020, які наразі можуть в рази погіршити і так вкрай критичну ситуацію в країні, є помітне падіння рейтингів провладної партії "Слуга Народу".

"З професійної точки зору, я обома руками "за" перенесення. Але, якщо кажучи з точки зору вірогідності, то на сьогодні це малоймовірно – можливо, десь 15-20 %. І не останньою причиною тому є те, що партія "Слуга народу", рейтинги якої поступово зменшуються, наразі не мають ніякого представництва в місцевих радах. А після виборів – нехай навіть і неуспішних для них – вони отримають хоч якесь представництво на місцях. В Офісі президента вже кулуарно обговорюється, хто винен в "провалі" на виборах, навіть не сумніваючись у тому, що він буде", – зазначає політичний консультант Микола Спірідонов.

Та поки чимала кількість кандидатів майбутніх виборчих перегонів намагається удосконалити дистанційні шляхи взаємодії з громадою і перенести обговорення більшості питань в онлайн-простір, саме висуванці від партії "Слуга народу" назбирали вже цілий "врожай" порушень карантинних вимог.

Незважаючи на те, що Кабмін продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 грудня, а кількість зареєстрованих випадків зараження коронавірусом в столиці перевищила позначку у 30 тисяч осіб, кандидат в депутати Київської міської ради по Солом'янському району Олександр Степенко, вирішив влаштувати для місцевих жителів розважальне свято з конкурсами та іншими веселощами.

Скріншот - Фейсбук, сторінка Олександа Стеценка

Разом з цим, навіть в піковий період поширення вірусу він активно організовує зустрічі – та от тільки про дотримання обов'язкових заходів безпеки на ініційованих цим кандидатом, не йдеться взагалі.

Олександр Степенко, кандидат партії "Слуга народу" - фото з Фейсбук Олексадра Степенка

Олександр Степенко, кандидат партії "Слуга народу" - фото з Фейсбук Олексадра Степенка

Аналогічну "небезпечну активність" проявляє і його колега – кандидат у міську Раду від партії "Слуги Народу" Олексій Кисельов. До речі, це вже не перший його "ляп" – як писав Знай.ua, не так давно кандидат зганьбився брудною лайкою представників ЗМІ: "Бл***дство в чистому вигляді".

Олексій Кисельов, Руслан Гончаров ("Слуга Народу") - фото з Фейсбук Олексія Кисельова

"Дворові тет-а-тет" з мешканцями, покладання квітів та навіть візит до школи – це лише частина останніх постів Олексія Кисельова. Як і на більшості заходах, організованих Олександром Степенком, тут також не дотримані навіть "базові" вимоги – обов'язкова безпечна дистанція та наявність захисних масок.

Олексій Кисельов, Руслан Гончаров ("Слуга Народу") - фото з Фейсбук Олексія Кисельова

І, як нещодавно з'ясувалося, ці "піар-зустрічі" представляли реальну загрозу для жителів мікрорайону. Досить часто супутником Олексія Кисельова ставав помічник нардепа Миколи Тищенка – Руслан Гончаров, який саме у розпал передвиборчої кампанії захворів на коронавірус.

Олексій Кисельов, Руслан Гончаров ("Слуга Народу") - фото з Фейсбук Олексія Кисельова

Скріншот - сторінка Фейсбук Руслана Гончарова

Наприклад, ще в ранці того ж дня він відвідував акцію допомоги учаснику АТО.

Скріншот - сторінка Фейсбук Руслана Гончарова

"Антиковідне" свято: натовп без масок, кандидати – з COVID-19

А найрезонанснішим колективним піар-заходом за участі кандидатів одразу кількох політичних партій стало масштабне святкування Покрови та Дня захисника України з дитячими конкурсами та концертом. Незважаючи на офіційну заборону масових збирань, мега-акцію влаштовали на центральній площі одного з найближчих до столиці міст-супутників Києва – Вишгороді.

Кандидати - Місцеві вибори-2020, Вишгород - фото Леонарда Григор'єва

"А що там з карантину та проведення масових заходів?? А? Хіба це не заборонено Кабінетом Міністрів України и не рекомендовано Віктором Ляшком? Патрульна поліція України, Поліція Київської області, прошу відреагувати на цей захід, згідно зі змінами постанови КМУ. Думаю, після виборів нас знову "закриють" як і навесні це було... Поки ми намагаємося хоч якось "вижити" вибори повним ходом плюють на всі норми і карантин!", – обурюється один з користувачів Фейсбуку Леонард Григор'єв.

Кандидати - Місцеві вибори-2020, Вишгород - фото Леонарда Григор'єва

І, як виявилося, не даремно. Відверто шокуючу інформацію про "когорту кандидатів" в депутати, наразі хворих на COVID-19, які навмисно приховують результати тест і продовжують активну агітаційну кампанію, повідомив кандидат на посаду голови Вишгородської об'єднаної територіальної громади.

"Зараз у Вишгороді засилля кандидатів в депутати, агітаторів, проводяться масові заходи, концерти. Я знаю, що є когорта кандидатів в депутати, тест на коронавірус яких показав позитивний результат – в той же час вони замовчують цю проблематику та продовжують агітувати, спілкуватися з людьми, наражаючи на небезпеку всіх місцевих жителів. Депутати повинні нести соціальну відповідальність, тому спочатку усі кандидати мають показати негативний тест на коронавірус, а потім агітуйте біля наметів і спілкуйтеся з людьми!", – зазначив у своєму відео-зверненні кандидат на посаду голови Вишгородської ОТГ Сергій Жадан, що зараз перебуває в режимі самоізоляції.

Як підкреслив автор звернення, назвати конкретні імена аморальних кандидатів-порушників заважає загроза "пришивання" справи.

"На жаль, тестів цих людей у мене на руках немає, тому і не озвучував їх прізвища – щоб не виглядало як звинувачення без доказів, саме тому я і вирішив записати це відео", - відзначив Сергій Жадан.

Тож, по суті, влаштоване свято стало осередком небезпеки.

Чимало питань викликав допис під відеозаписом кандидата в мери від партії "Разом – сила" Владислава Дулапчія, яке він зняв з місця подій – у стрімі кандидат запрошував усіх охочих поспілкуватися з ним особисто щодо усіх виниклих передвиборчих питань.

І знову проявила себе команда політичної партії "Слуга Народу" – кандидати вийшли на агітаційне "полювання" в центр міста у повному складі.

Кандидати партії "Слуга народу" - фото з Фейсбук Романа Буковського

Кандидати партії "Слуга народу" - фото з Фейсбук Романа Буковського

Напевно, саме представники провладної партії стали б переможцями за кількістю "антиковідних порушень" та гіперактивного спілкування з перехожими.

Кандидати партії "Слуга народу" - фото з Фейсбук Романа Буковського

Особливо вражає той факт, що учасниками кількох заходів програми стали десятки дітей – учні місцевих шкіл.

Концерт та бульбашкове шоу – від Влади Литовченко

Масштаби організованої в цей програми добре видно в пості кандидатки від партії "Разом - сила", засновниці проекту "Громадська взаємодія" Катерини Коби. Радісні фото, дитячі конкурси, усміхнені обличчя – і жодного коментаря щодо кричущого недотримання безпечної дистанції, відсутності захисних масок чи то попереджень про важливість дотримання затверджених карантинних вимог.

Скріншот - Фейсбук Катерини Коба

Кандидати - Місцеві вибори 2020 - фото з Фейсбук Катерини Коба

В коментарях – теж жодного натяку на хвилювання: ані щодо поширення небезпечного вірусу, ані щодо резонансних закликів громадських активістів про те, що медична система країни вже "тріщить по швах".

Кандидати-Місцеві вибори 2020, Вишгород - фото з Фейсбук Катирини Коба

Як вдалося дізнатися Знай.ua, до переліку "кандидатів-порушників", що долучилися до масштабного святкування, увійшла і відома українська топова красуня, Кандидат історичних наук, Голова Міжнародного Фонду культурного співробітництва Влада Литовченко. Вже 3 роки поспіль вона очолює Вишгородський історико-культурний заповідник.

Влада Литовченко - фото з Фейсбук

Скріншот - сторінка Влади Литовченко на Фейсбук

Не менш важливим, є і те, що представники команди "Батьківщини", до складу якої входить, безпосередньо, і сама Влада Литовченко, розмістили офіційне запрошення на масштабне свято. І це – попри значне збільшення кількості хворих на COVID-19.

Кандидати - Місцеві вибори-2020 - Влада Литовченко

Та дочекатися реакції на масове нехтування карантинними обмеженнями, в першу чергу, кандидатами в депутати, поки вдалося лише з боку Вишгородського відділу поліції.

Проте, побачити викладену позицію в дії поки так і не вдалося – за словами місцевих жителів, більшість агітаційних наметів й досі стоять в центрі міста.

Нардепи поповнили топ "проколів": "Хто відповість за незаконний популізм Банкової?"

Тож навіть важко уявити масштабність ризиків, що нависне над українцями, власне, у день проведення виборів. Та, окрім "коронавірусної напруги" і чисельних порушень узаконених карантинних обмежень, існує ще низка вагомих "ляпів" в організаційно-законодавчих питаннях.

Перелік "виборчих проблем", заявлених експертами, поповнили і нардепи.

"Зверніть увагу на красу гри. Два ключових високопосадовця України які відповідають за правила, організацію і законність проведення місцевих виборів, Голови ЦВК і ВРУ, миттєво відреагували і повністю самоусунулися від маніпулятивних ініціатив Зеленського, прямо вказавши, що ініціативи суперечать закону - отже у випадку їх реалізації, будуть мати ознаки злочину чи правопорушення. Ніхто за очевидно незаконний популізм Банкової відповідальності нести не планує. Хлопці добре вчили в університетах право, на відміну від гаранта", – зазначає народний депутат України Андрій Осадчук.

Народний депутат України Андрій Оадчук - фото з Фейсбук

Варто зазначити, що "виборчий сюрприз" у вигляді короткого опитування, ініційованого Володимиром Зеленським кілька днів тому, теж не зірвав овацій.

Майже одразу українці почали публікувати власні сумніви щодо оголошеного президентом додаткового опитування.

В свою чергу, парламентарі називають дане нововведення "неправомірним втручанням у виборчий процес".

"Саме так виглядає руйнація інститутів влади. Я це трактую, як ознаки зловживання службовим становищем і владою з метою отримання неправомірного блага та втручання у виборчий процес, що може бути сукупністю кримінальних злочинів і адміністративних правопорушень. Слідство, думаю, встановить", – наголошує нардеп, фаховий юрист Андрій Осадчук.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.