Чому скляну тару необхідно здавати на переробку та де це зробити у Києві розповів на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначив, що українці щороку купують сотні мільйонів товарів у скляній тарі. Вона займає до 10% сміття на звалищах. Якщо здавати скляні пляшки та іншу склотару на переробку, ми перешкоджаємо накопиченню скла на звалищах і даруємо йому друге життя у вигляді нових виробів.

Костянтин Яловий навів кілька фактів про скло та його переробку:

  • Скло це екологічно чистий матеріал, який не взаємодіє з продуктами, з повітрям і водою, вважається нешкідливим для людини при тривалому використанні.
  • Скло виробляється за допомогою плавки кварциту, карбонату натрію та вапняку. Скло вважається безпечним відходом, проте велика кількість відходів зі скла робить його шкідливим для екології.
  • Скляні відходи погано розкладаються, тому є проблемою. Одній пляшці потрібно приблизно тисячу років для розкладання.
  • Склобій постачають на скляні заводи, яким вторинна сировина заощаджує чимало коштів. Виробництво нової пляшки коштує від 3 гривень. А використана повторно пляшка разом із доставкою і очищенням принаймні вдвічі дешевша.
  • Одна скляна пляшка може повернутися на полицю супермаркету через 30 днів після утилізації. Вона може використовуватися повторно нескінченну кількість разів без втрати прозорості та інших якостей.
  • Обладнання для переробки скла вимагає на 40% менше енергії для нагрівання склобою, ніж використання первинної сировини для виробництва скла.

Костянтин Яловий назвав кілька пунктів у Києві, де можна здати склотару: