Святкові дні швидко минають, лишаючи по собі купу сухих ялинок, одноразового декору, упаковки від подарунків, порожніх пляшок та невикористаних продуктів, які відправляються на сміттєві полігони.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, британська компанія Biffa, яка утилізує відходи, порахувала, що під час зимових свят кількість сміття збільшується у 2,5-3 рази. Тільки у Великобританії за ці дні використовують стільки подарункової упаковки, що нею можна дев'ять разів обернути земну кулю! Також викидається 1 мільярд листівок, 6 мільйонів новорічних ялинок і тонни не з'їденої їжі.

Костянтин Яловий розповів, як зустрічати Новий рік, щоб не створювати забагато сміття та мінімізувати свій вуглецевий слід.

Ось на що варто звернути увагу.

Популярні новини зараз

Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію

Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок

Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження

Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень

Показати ще
  • Штучні ялинки. 65% вуглецевого сліду штучної ялинки складає нафта, з якої виробляють пластик. Більшість таких ялин виготовляють в Китаї, що означає додаткові викиди при транспортуванні. Екологічний слід штучної ялинки складає приблизно 40 кг CO2. Щоб виправдати її придбання - треба користуватися ялинкою багато років.

  • Вуглецевий слід живої ялини, зданої на переробку, становить 3,5 кг СО2. Купуючи дерево, переконайтеся, що воно не стало жертвою незаконної вирубки. Кожна зрубана ялинка повинна мати пломбу з номером, який можна перевірити з допомогою сервісу Ялинка.Інфо. Після використання живу ялинку треба здати на утилізацію у спеціальний пункт прийому.

  • Гірлянду, що перегоріла, не варто викидати в змішані відходи, оскільки вона містить важкі метали і токсична для навколишнього середовища. Здайте її в пункт прийому електротоварів, адресу якого легко можна знайти в інтернеті.

  • Подарункова упаковка, особливо якщо у її складі є пластик, служить одну хвилину, а потім викидається у сміття і багато років шкодить довкіллю. Не соромтеся вручити подарунок у заводській упаковці, пояснивши це турботою про природу. Якщо такий варіант неможливий, то використовуйте подарункові пакети та папір, які вже є у вас вдома, не купуйте нові.

  • Скажіть "ні" одноразовій новорічній атрибутиці. Конфетті, серпантин, бенгальські вогні, феєрверки та петарди, одноразовий посуд та сувеніри з символікою року - термін служби усіх цих дрібниць незпівставний з витраченими на них ресурсами.

  • За даними ООН, третина всієї виробленої у світі їжі викидається. Пов'язано це не тільки з харчовими відходами від приготування страв, але і з ситуацією, коли їжі купується більше, ніж люди здатні з'їсти. Один зі способів зменшити вуглецевий слід своєї новорічної вечірки - заздалегідь планувати меню та покупки відповідно до кількості порцій.