Нацбанк дав прогноз стосовно зарплат українців у найближчому майбутньому. Згідно з ним у разі суттєвого зниження ризиків безпеки у 2023 році номінальні зарплати повернуться до довоєнного рівня, проте реальні будуть нижчими навіть у 2024 році.

Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку. Зокрема, зазначається, що під час бойових дій підприємства намагалися виплачувати зарплату, а деякі з них навіть робили додаткові виплати або надавали матеріальну допомогу, навіть якщо діяльність підприємства була зупинена.

"Однак із продовженням бойових дій підприємства частіше звільняють персонал і переважно не в змозі платити довоєнну зарплату. Серед великих компаній, особливо міжнародних, переважають ті, хто повністю виплачував зарплату. Втім, навіть ці компанії оптимізують витрати на персонал", – наголошується у звіті. Звіт Нацбанку

Нацбанк, фото bank.gov.ua

Експерти регулятора прогнозують, що номінальні зарплати (без урахування інфляційного чинника) у 2022 році скоротяться на 12%, а у реальному вимірі – на 27%.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

З позитивного - номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень уже 2023 року внаслідок поступового відновлення економіки та пожвавлення попиту на робочу силу.

Проте, враховуючи інфляційні процеси реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть все ще нижчими за довоєнний рівень. Крім того, в НБУ повідомляють про суттєве зниження безробіття у найближчі 2 роки. Цього року рівень безробіття досягне 35%, а до 2024 року цей показник знизиться приблизно до 15%, очікують у Нацбанку.

Центр зайнятості, кадр з відео

Нагадаємо, супермаркети оновили ціни на курятину і свинину: скільки коштуватиме м'ясо на початку серпня

Як повідомляв "Знай.ua", українців планують обкласти новим податком: міністр фінансів пояснив, кого це стосується

Також "Знай.ua" писав, роботодавці зможуть звільняти працівників під час війни ще з однієї причини: Мінекономіки надало дозвіл