В Україні стає все дорожче жити, і, як виявилося, подорожчання триватиме ще деякий час. Цінники на продукти виростуть у половину, а комуналка та бензин знову розчарують.

Про це йдеться у свіжому інфляційному звіті НБУ .

За їхніми прогнозами, інфляція до кінця року не повинна перевищити 30%, але експерти передрікають її сильніше зростання в найближчі кілька місяців. Зумовлено це високими ризиками та витратами бізнесу, які значно посиляться у зимовий період через високу вартість енергоносіїв.

НБУ. Фото: Dengi.ua
НБУ. Фото: Dengi.ua

При цьому в НБУ встигли заспокоїти громадян і пообіцяли зниження продовольчої інфляції наступного року завдяки відновленню логістичних та технологічних зв'язків. Крім того, дезінфляційним фактором стане зниження світових цін на продовольство та енергоресурси.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа

Показати ще

Подорожчати може за цей час і паливо приблизно на 20% за рік, і це потягне за собою значне подорожчання всіх транспортних послуг.

Щойно закінчиться дія мораторію на підвищення комунальних послуг, вони сильно підвищаться і вони теж. Однак воно буде поетапним, і паралельно супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки.

Гроші. Фото: скриншот Youtube

Україна поки що має вистояти зиму, оскільки росіяни невпинно атакують наші об'єкти критичної інфраструктури, через що доводиться значно зменшити споживання електроенергії. Єдине, про що зараз варто молитися, щоб зима була не дуже холодною.

Якщо йдеться про загальну інфляцію, то є позитивні прогнози. Очікується, що інфляція наступного року сповільниться до 21%, а 2024 року буде нижчою за 10%. Найшвидшому уповільненню інфляції заважатиме передусім висока вартість енергоносіїв.

Ключовим фактором майбутнього поступового відновлення економіки України на приблизно 4-5% на рік стане очікуване зниження ризиків безпеки із середини 2023 року.

за даними Держстату економіка України зросла

Нагадаємо, що субсидіанти збільшили: хто має право на отримання держдопомоги на оплату комунальних послуг

Раніше повідомлялося, що нардепи підготували закон щодо захисту прав споживачів: інтернет-магазинам не вдасться нікого обдурити

Також пенсіонерам доплатять майже 600 гривень, але потішать не всіх: на яйця має вистачити