На початку 2023 року ціни на цибулю вже встановили рекорди, але надалі вони можуть виявитися нижчими, ніж припускають виробники. З'явилися певні ризики, які впливають на формування вартості.

Керівник аналітичного напряму проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Євген Кузін назвав ці ризики для виробників цибулі, пише видання EastFruit . Він заявив, що ринок є "лише частиною глобальної галузі цибулі".

"До літа ситуація на світовому ринку може кардинально змінитись, і в Україну цілком можуть хлинути великі обсяги продукції, наприклад, з країн Центральної Азії та Азербайджану/Ірану", - переконаний він.

Цибуля, скріншот: YouTube

Через різке зростання попиту на насіння ріпчастої цибулі для посадки на зиму та збільшення врожаю в західних областях можуть бути періоди перепропонування овочів, але сама інфраструктура вирощування не призначена для цього.

Популярні новини зараз

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Показати ще

Експерт вважає, що виробникам не вдасться заповнити втрату продукції через тимчасову окупацію областей, де її висаджували. Фермери мають бути готовими до того, що ціни на цибулю знизяться через масове дозрівання овочів у регіонах без значних потужностей для сушіння.

Вирощування цибулі, скріншот: YouTube

Ціни можуть піти на спад вже зі старту постачання озимої цибулі нового врожаю і з моменту, коли на ринок зайдуть виробники неякісної продукції.

"Проте можна з упевненістю заявляти, що в сезоні-2023/24 залежність українського ринку цибулі від імпорту значно знизиться, хоч і залишиться досить високою, особливо в другій половині, коли неякісна місцева продукція з ринку піде", - підбив підсумки Кузін.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, ціни на цибулю встановили історичний рекорд: у середньому в 4 рази дорожче, ніж минулого року

Раніше ми писали про те, що суми у чеках не потішать: які продукти можуть подорожчати у лютому