Багато простих українців, побутових споживачів газу вважають, що тариф на доставку та розподіл блакитного палива "мутний". Важливо розуміти, на якій основі формуються тарифи і на доставку, і на розподіл. Структуру чітко прописано на сайті Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комуналки (НКРЕКП).

Про це стало відомо завдяки детальній інформації від експертів у сфері комунальних питань порталу "На пенсії".

Газовий лічильник. Фото: скрін youtube

Тариф на доставку газу

Згідно з інформацією Нацкомісії, структура тарифу складається з повної собівартості, матеріальних витрат облгазу, витрат на заміну лічильників, планового прибутку тощо. Також надається інформація про планову річну замовну потужність розподілу природного газу на ділянці, що обслуговується компанією.

Структура формування тарифу на газ, скріншот: НКРЕКП

Популярні новини зараз

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Показати ще

Цей показник формується з урахуванням даних про споживання газу, переданих споживачами за попередній газовий рік. Тому облгази автоматично замовляють річну потужність доставки газу для своїх споживачів на рівні їх реальних потреб. Тобто оплачуючи доставку газу, кожен споживач платить не за обсяг споживання, а за користування потужністю.

Що відбувається в облгазах

Тариф на розподіл (доставку) газу щорічно затверджує Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Перед затвердженням Регулятором тарифу облгази на своїх сайтах оприлюднять проекти структури ціни для розгляду громадськості. Усі бажаючі мають право надавати свої зауваження та пропозиції до цього проекту на адресу та у строк, зазначений в оголошенні облгазу.

Газ, скріншот: YouTube

При цьому є певні терміни для прийому зауважень та пропозицій – не менше ніж 14 календарних днів, але не більше 20 календарних днів з дня оприлюднення такого повідомлення на офіційному веб-сайті облгазу.

Результат відкритого обговорення оформляється протоколом, який підлягає оприлюдненню ліцензіатом на своєму офіційному веб-сайті та надсилається до НКРЕКП.

Нагадаємо, українцям назвали, як може змінитися тариф на воду: люди навіть "не побачать" підвищення.

Раніше повідомлялося, "Абсолютне свавілля": Нафтогаз надіслав платіжку за будинок, який навіть не підключений до газу.

Також, тариф на світ зросте вдвічі: українцям зізналися, скільки доведеться платити вже з 1 квітня.