Трудова книжка це єдиний документ який підтверджує ваш страховий стаж до 2004 року, тож дуже важливо щоб записи у ній були зроблені вірно.

Розмір вашої майбутньої пенсії буде залежати від чіткого дотримання вимог заповнення цих документів.

Оформлення, скріншот: YouTube

Про те, через які помилки можна втратити частину пенсії, розповідають юристи.
Правники розповідають, що Пенсійний фонд України (ПФУ) має право відмовити у зарахуванні деяких періодів робочого стажу, якщо на сторінках трудової книжки будуть внесені відомості з порушенням норм Інструкції про порядок ведення трудових книжок.

Оформлення документів, скріншот: YouTube

Так, людина може втратити частину стажу, якщо буде порушене наступне:
  • всі записані відомості у трудовій книжці мають вноситися після видання наказу (розпорядження), проте не пізніше тижневого терміну, тоді як в разі звільнення — у дату звільнення;
  • вся інформація має бути вказана арабськими цифрами (число та місяць двозначними). Як приклад, якщо працівника прийняли на роботу 5 січня 1993 року, то в його трудовій книжці має бути вказано «05.01.1993» і не інакше;

Оформлення, скріншот: YouTube

  • записи повинні виконуватися акуратно, ручкою кульковою чи з пером, чорнилом чорного, синього чи фіолетового кольорів, мають бути завірені печаткою запис про звільнення, дані про нагородження та заохочення.

Юристи заспокоюють українців, адже відмову Пенсійного фонду у зарахуванні певного часу у страховий стаж через неправильно заповнену трудову книжку можна оскаржити у суді.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, можна навіть не виходити з дому: як подати заяву на призначення та перерахунок пенсії за допомогою смартфона.

Також наш портал інформував, чи не пропустіть ці 30 днів: у ПФУ готові позбавляти українців субсидій, список тих, хто в небезпеці.

Популярні новини зараз

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Показати ще

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, надходження до Пенсійного фонду помітно скоротилися: що буде з виплатами пенсій та субсидій.