З'явилася інформація, що гуртожитки українських вишів можуть стати місцями компактного розміщення переселенців. Раніше було відомо, що таки притулки облаштовували в гуртожитках училищ чи технікумів, тепер це торкнеться й інститутів.

Для студентів місце залишиться, однак їм доведеться "зменшити місце", щоб з'явилося вільне місце для людей, які залишилися без даху над головою.

Про це стало відомо завдяки рішенню на засіданні глави Міносвіти Оксена Лісового з народними депутатами.

Гуртожиток

Через військові дії в Україні стає дедалі більше внутрішніх переселенців. Всі ці люди потребують даху над головою. І далеко не всім орендоване житло доступне за цінами.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Модульні містечка, які ще минулого року розглядалися як альтернативне житло для переселенців, виявилися не найкращою ідеєю. За півтора роки війни в них удалося розселити лише 5 тисяч біженців.

А на сьогодні у країні налічується майже 5 мільйонів ВПО. До того ж таке житло виявилося дуже витратним в обслуговуванні.

Студентський гуртожиток, скріншот: Youtube

Тому уряд вирішив взятися за облаштування гуртожитків, де можна компактно розселити чимало людей. Це вигідніше та перспективніше, ніж будувати модульні містечка.

Міністр освіти визнав, що деякі студентські гуртожитки не заповнені до кінця. Вони мають вільні місця, у яких можна було б розмістити переселенців. Щоправда, для цього знадобиться певний час.

Студентів не виселятимуть із гуртожитків

Це головне, що потрібно знати студентам вишів. Ніхто їх не виселятиме. Перш ніж віддати гуртожиток або його частину для переселенців, вищий навчальний заклад проведе ревізію наповненості своїх гуртожитків і лише потім подасть звіт до Міносвіти про наявність вільних місць.

Крім гуртожитків, виші також розглянуть варіанти розміщення переселенців в інших будинках, які їм належать. Можливо, не всі вони зараз задіяні і їх можна було б реконструювати під заселення.

Нагадаємо, по 4000 гривень щомісяця: хтось з українців отримає додаткову фінансову підтримку.

Раніше повідомлялося, що місячний запас продуктів: українцям роздають нову гуманітарну допомогу, хто може отримати.

Також, 2270 євро на рік: українські сім'ї з дітьми зможуть отримати допомогу від Італійського уряду.