Багато українців у соціальних мережах та на офіційній сторінці "Нафтогазу" у Facebook скаржаться, що навіть не проживаючи у своїх будинках, платіжки все одно продовжують надходити. Варто відзначити відразу, що розібратися з боргами буде набагато легше, якщо вдома вже встановлено лічильник.

Юрист, спеціаліст в енергетичній сфері Олег Бакулін заявив, що якщо громадянин довго не жив у своєму будинку та не передавав показники, то потім все одно можна подати показники лічильника, підтвердивши їх фотографією.

У такому разі газова компанія має зробити перерахунок. Проте за розподіл газу все одно потрібно буде регулярно платити, незалежно від фактичного місця проживання.

Показники лічильника. Фото: скрін youtube

"Якщо мешканець будинку поїхав, йому все одно доведеться платити операторам ГРМ за розподіл газу. Але інше питання - щодо сплати за газ як товар, адже фактично він не споживається", - сказав експерт.

Популярні новини зараз

НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Показати ще

Трохи складніше буде розібратися з боргами людям, які не мають лічильника, і для яких нарахування газу здійснюються з розрахунку на кількість жителів.

"Тоді такий споживач має довести, що не проживав за цією адресою в період нарахувань. Зробити це можна за допомогою довідки, що людина не проживала за цією адресою з певної дати та надати її газорозподільній компанії", - пояснив юрист.

Повірка лічильників газу, скріншот: YouTube

Бакулін також зазначив, що якщо будинок було зруйновано в результаті війни, оператор газорозподільних мереж (ГРМ) точно про це знає, і повинен повідомити про це постачальника, щоб той також не нарахував клієнту суму за газ.

Однак, про всяк випадок, щоб потім не вирішувати цю проблему з постачальниками газу, такій людині потрібно отримати довідку (зазвичай має підійти документ від ДСНС або Національної поліції, які оглядають місце трагедії) про те, що будівля дійсно зруйнована, і надати її газопостачальній компанії.

Лічильник газу, скріншот: YouTube

За його словами, особиста присутність у такому разі не потрібна: газовикам можна надіслати документ фізичним поштовим листом або електронним листом із використанням цифрового підпису. Втім, цей механізм працює не завжди, і де-не-де газовики можуть вимагати фізичної присутності особи.

"Якщо оператор ГРМ добропорядний, то він знає, що в цьому будинку немає газопостачання, тому що він його припинив і фізично заглушив трубу. Оператор знає, що людина не споживає", - пояснив експерт.

Нагадаємо, призначили "нульову" субсидію: у ПФУ відповіли, чи є приводи для занепокоєння і що вона означає.

Раніше повідомлялося, невже сон – це і є ліки? Топ-7 найкращих "процедур" від похмілля.

Також, "Нафтогаз" спростив життя споживачам.