Для всіх наших шановних читачів, які уважно стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важливим нагадуванням щодо оплати за доставку газу. В Україні споживачі платять за двома квитанціями – за сам газ, а також за його доставку.

Проте деякі громадяни своїми силами та коштами прокладали додому газові труби, вони вірять, що у такому разі за транспортування газу можна не платити. А ще є припущення, що якщо не користуєшся газом, то за нього можна не платити. Проте – це не так.

Фахівці з "ГазПравди" розповіли, що згідно з українськими законами, якщо не платити, згодом накопичаться борги і після закінчення військового стану можна взагалі залишитися без блакитного палива.

Платіжки за газ. Фото: скрін youtube

В інтернеті можна зустріти поради, як не платити за доставку газу. Зазвичай у таких матеріалах йдеться про те, що абонплата за газ нібито незаконна, якщо люди власним коштом прокладали трубопровід до будинку. Такі тези навіть можуть бути частиною російських ІПСО, вважають фахівці. Адже пропагандисти з РФ неодноразово використовували тему тарифів на доставку газу для розгойдування ситуації у суспільстві.

Популярні новини зараз

Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Зазвичай, правових підстав не платити за доставку немає. Єдиний варіант – офіційно від'єднатися від газопостачання, написавши заяву до облгазу. Під час воєнного стану від абонплати за газ звільнено тих, кому під час війни зруйнували будинок або внутрішню систему газопостачання. Але про це також потрібно офіційно повідомити облгаз.

Платіжка за газ. Фото: скрін youtube

"Плата за доставку газу, тобто розподіл, цілком законна. Платежі облгази або філії газмереж надсилають правомірно. Ці компанії керують газорозподільними мережами вашого регіону, маючи відповідну ліцензію, видану регулятором", - пояснюють експерти.

Чи потрібно платити за доставку, коли не користуєшся газом?

Потрібно, навіть якщо це, наприклад, дача, де паливо використовується лише сезонно, або старий батьківський будинок, у якому ніхто не мешкає. Справа в тому, що тариф на доставку – це плата за можливість користуватися газом.

"Якщо ви регулярно передаєте показання лічильника і оператор ГРМ бачить нульове споживання, то нараховує мінімальну плату за доставку. Це 39 куб. м для побутових споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, 126 куб. м – для тих, хто використовує газ для приготування їжі та підігріву води, 314 куб. м – якщо до цього додається опалення”, – пояснюють експерти.

Доставка газу, скріншот: YouTube

Чи відключать газ, якщо не платити за доставку?

Під час війни не відключать, але після завершення воєнного стану – так. Якщо споживач користується газом, але свідомо відмовляється сплачувати розподіл, він ризикує накопичити борг.

В умовах воєнного стану це не призведе до негайного відключення газу. Але надалі неплатник може зіткнутися із судовим позовом, примусовим стягненням боргу виконавчою службою та, ймовірно, відключенням газу.

Нагадаємо, "стосується всіх": у "Нафтогазі" терміново звернулися до українців з приводу реквізитів.

Раніше повідомлялося, перевірка газового лічильника: у якому разі споживачі платитимуть із власної кишені.

Також, 250 тис грн на дошки оголошень: у Кривому Розі виявили обурливий розпил бабла.