З 1 квітня в Україні збільшать мінімальну зарплату до 8000 гривень. Це найбільше підвищення за час ведення повномасштабної війни, але, здається, воно не зможе успішно впоратися зі зростанням цін.

З початку 2022 року мінімальна зарплата була на рівні 6500 гривень, і з того часу інфляція зросла на 32,1%. Якби зарплату індексували відповідно до зростання цін, вона досягла б 8586 гривень, але на практиці обмежена 8000 гривень.

Підвищення зарплати

Це збільшення, здається, недостатнє, враховуючи, що фактичний прожитковий мінімум для працездатного населення становить 7782 гривень.

Навіть якщо врахувати прогнозовані темпи зростання цін у 2023 році, прожитковий мінімум зросте до 8178 гривень. Заробляти менше цієї суми означає опинитися за межею бідності.

Популярні новини зараз

Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття

Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися

Показати ще

Зарплати в Україні, фото: 24tv.ua

Мінімальну зарплату в Україні офіційно отримують до 40% працюючих, але через тінізацію зарплат реальні доходи більшої частини населення виявляються вищими.

Підвищення мінімальної зарплати, хоч і не вирішує всіх проблем, може створити позитивні зрушення на ринку праці та сприяти збільшенню податкових надходжень. Однак його вплив на зростання цін буде обмеженим, оскільки Національний банк регулює інфляцію.

Нагадаємо, популярні банки встановили ліміт на перекази: які суми потраплять під обмеження

Раніше ми писали про те, що Н БУ звернулися до всіх одержувачів зарплати в конвертах: ось що чекає на них

Крім того, Знай.ua повідомляв про суттєву нестачу коштів: у Мінфіні розповіли про стан бюджету