З початку 2024 року в Україні набули чинності два закони, які стосуються процесу наслідування. Ці зміни спрямовані на покращення порядку відкриття та оформлення спадщини.

Одна з основних змін стосується визначення місця, де вважається відкритим спадок. Наразі це останнє місце проживання померлого, повідомляють у Міністерстві юстиції.

Скрін, відео YouTube спадок

Якщо таке місце невідоме, місцем відкриття спадщини вважається місцезнаходження нерухомості або основної частини рухомого майна.

Ще одна важлива зміна пов'язана з особливостями спадкування в період воєнного стану. У цей період або протягом двох років після його припинення термін прийняття спадщини збільшується до шести місяців:

Популярні новини зараз

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

"Наприклад, особа померла 01.09.2023, смерть зареєстрована 25.11.2023. У цьому випадку термін 6 місяців, зокрема, для прийняття або відмови від прийняття спадщини, відраховується починаючи з 25.11.2023."

Спадщина. Фото Pexels

Також, якщо смерть сталася у місці, де не функціонують державні органи або йдуть воєнні дії, термін для оформлення спадщини також зростає.

Ці зміни спрямовані забезпечення захисту інтересів спадкоємців, особливо у умовах військового конфлікту. Вони надають більш гнучкі терміни прийняття спадщини і враховують різні ситуації, що у період військового становища.

Крім того, Знай.ua повідомляв про нові документи, довідки нотаріуса та гроші на проїзд: як в Україні отримати компенсацію.

Можуть бути проблеми з субсидією: комунальники нагадали споживачам про важливу процедуру