Молочна та хлібопекарська галузі, хоч і є важливими для продовольчої безпеки країни, теж стикаються з відключеннями світла, що викликає занепокоєння серед виробників. Вони попереджають, що це може негативно позначитися на бізнесі та призвести до зростання цін на продукцію.

Виробники хлібобулочних та молочних виробів уже прогнозують подорожчання своїх продуктів через часті відключення електрики. Наприклад, хліб уже подорожчав на 17%, а молочні продукти повернулися до весняних цін, незважаючи на сезонне зниження вартості.

Хліб у супермаркеті / фото: Знай.ua

"Очевидно, має бути прийняте рішення на рівні уряду про те, що підприємства, які займаються забезпеченням продовольчої безпеки, повинні бути віднесені до категорії, на яку відключення не поширювалися. Їсти ж всі повинні, правильно?", – сказав Олександр Сліпчук, СЕО Групи Укрпродукт.

"Бізнес Цензор" повідомляє, що коли відбуваються планові відключення, молокопереробні підприємства намагаються заздалегідь призупинити виробництво, але найчастіше отримують попередження лише за півгодини, чого явно недостатньо для підготовки.

Популярні новини зараз

В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати

Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків

Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило

Спочатку з'їла корова, а потім знайшов металошукач: повернув втрачене через півстоліття

Показати ще

Молоко у супермаркеті / фото: Знай.ua

Зростання ціни хліб пов'язані зі збільшенням вартості борошна на 30% , що підвищило собівартість хліба приблизно 12%, і з урахуванням інших витрат – на 15-17%. Молочні продукти теж дорожчають, оскільки через відключення неможливо підтримувати стабільний виробничий цикл та оптимальну собівартість продукції. У червні-липні ціни повернуться до рівня березня-лютого та продовжать зростати.

Проте, представники галузей не очікують на дефіцит продукції.

Щоб стабілізувати ситуацію та стримати зростання цін на соціально значущі продукти, представники бізнесу пропонують такі заходи:

  1. Надати підприємствам хлібної та молочної галузі статусу пріоритетних споживачів електроенергії.
  2. Відновити генерацію та вирішити проблеми у розподільчих мережах.
  3. Зафіксувати для підприємств пільговий тариф на газ та надати пільгові кредити на закупівлю необхідного обладнання.
  4. Використовувати нетрадиційні рішення для енергозабезпечення, такі як встановлення генераторів на підприємствах агропереробки.

Нагадаємо, не надумайте брати ці яйця: українців попередили про небезпеку в супермаркеті

Також ми писали про те, що в Україну прийде нова хвиля подорожчання: на які продукти можуть злетіти ціни

Крім того, Знай.ua повідомляв, до рупи та макарони стають дорожчими: супермаркети показали нові ціни.