Система освіти в Україні, як і раніше, готується до радикальних змін. Заступник міністра освіти і науки України, Михайло Вінницький, в інтерв'ю розповів про нову систему соціальних грантів і відповів на хвилююче питання, чи вузи у зв'язку з цим підвищуватимуть вартість навчання.

За словами Вінницького, розмір нових грантів варіюватиметься від 15 до 55 тисяч гривень на рік. Проте студенти, які не потрапляють під соціальні гранти, зможуть скористатися пільговими кредитами та іншими фінансовими інструментами.

Студенти, кадр з відео

Впровадження цієї системи не вплине на навчання бюджетників, які продовжать отримувати державне фінансування, каже він, але коли виші отримають більше бюджетних місць, у деяких місцях вартість навчання може стати дорожчою.

Популярні новини зараз

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Згідно з новою системою, студенти зможуть обирати освітні напрямки, що перебувають у згоді з їхніми потребами та можливостями, та замість навчання на бюджеті держава покриватиме грантами їхню вартість на контрактній основі.

Студенти. Фото: Instagram

Система соціальних грантів надасть додаткові можливості для студентів із різних соціальних груп, таких як сироти, діти учасників бойових дій та талановиті студенти із сільських районів.

Гранти будуть спрямовані на покриття різниці між вартістю навчання та сумою гранту, що зробить вищу освіту доступнішою для всіх.

Щодо ціни, то топові навчальні заклади можуть трохи підвищити вартість контрактного навчання за деякими спеціальностями. Але водночас українські студенти можуть очікувати на підвищення стипендії.

Важливо нагадати,деякі українці можуть отримувати виплати протягом року: які умови

Також Знай.ua писав, в Україні студентів вчать посилати хворих у "російську лазню" та лікувати парафіном

Крім того, нам стало відомо про те, що студент-мажор напав на воїна ЗСУ через паркувальне місце: встромив ніж у груди